Rubjerg Knude Fyr
Med kyndig hjælp fra Erasmus & Partnere A/S er der igen adgang til toppen af Rubjerg Knude Fyr. Den fantastiske udsigt over klitterne og Vesterhavet kan nu nydes i fulde drag fra balkonen øverst oppe.
Elementerne har sat deres spor
Rubjerg Knude Fyr ligger meget udsat i landskabet vest for Hjørring. Sandklitten, der i mange år begravede bygningerne, er nu vandret forbi og har efterladt en storslået udsigt – og et tårn, der er mærket af elementernes rasen her på kanten af havet. Fyret er én af Hjørring Kommunes mest populære seværdigheder, og det har længe været et stort ønske at give besøgende mulighed for at komme op i tårnet og komme tæt på vind, vejr, himmel og hav.
Nyt liv til Rubjerg Knude Fyrs sidste år
Med ny trappe har Rubjerg Knude Fyr fået nyt liv til sine sidste år, og udsigten fra balkonen giver en travetur ud til fyret en helt ny dimension. Nu kan klitter, marker, sommerhusområde, strand og havets bølger nydes både nede- og oppefra.
Genåbningen af Rubjerg Knude Fyr er en del af Realdanias kampagne ’Stedet tæller’, der skal give nyt liv og oplevelser i Danmarks yderområder.
Rubjerg Knude Fyr – en fortælling om hav, lys og sand
Rubjerg Knude Fyr blev bygget i 1900 på kystens højeste punkt 60 m o.h. Lyset fra tårnet kunne ses helt op til 42 km væk. Fyret var i brug frem til 1968, hvor lyset ikke længere kunne ses fra havet pga. sandmængderne. I 1900 lå Rubjerg Knude Fyr 200 m inde i landet, i dag ligger det 23 m høje tårn yderst i klitten og ganske tæt på det grådige Vesterhav.
Erasmus & Partneres andel i Rubjerg Knude Fyr projektet
Rubjerg Knude Fyr projektet er udviklet af Realdania fonden i samarbejde med arkitektfirmaerne Bessard’s Studio og JAJA Architects samt Naturstyrelsen og Hjørring Kommune. Erasmus & Partnere A/S har været på banen fra starten af dette spændende projekt bl.a. med den indledende tilstandsvurdering af fyret. Erasmus & Partnere er desuden ansvarlig for dimensioneringen af den nye trappe.
Spændende ny trappe i rustik stil
Trappen er solid og i rustikt design men samtidig konstrueret af lette, transparente materialer, der lader vand, salt og vind bevæge sig gennem tårnet. Kravet til trappen var også, at den skulle passe ind i omgivelserne, der er mærket af årtiers slid af mennesker og natur. Trappen følger fyrets ydermur og giver i midten plads til et rør, der med en stor prisme øverst fungerer som et stort kalejdoskop.
Sammen med arkitektfirmaerne Bessard’s Studio og JAJA Architects har Erasmus & Partnere A/S lagt mange kræfter og arbejdstimer i dette spændende projekt.