Arkitekt:
Bjerg Arkitektur

Lokation:
Ringkøbing

Størrelse:
47 boliger

Udførende:
KG Hansen & Sønner

Ingeniørydelser:
Konstruktioner, energi, lyd, vvs, kloak og afledning af regnvand, ventilation, el, brandrådgivning

Hent PDF

Se billeder

Fjordudsigten - almene passivhuse i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Boligforening søsatte i 2019 et stort og ambitiøst boligprojekt i den nye naturbydel Ringkøbing K – K for Kyst, Kant, Kvalitet. 83 boliger af passivhusstandard beliggende på et tidligere landbrugsareal, der er købt af Ringkøbing-Skjern Kommune og Real Dania By & Byg i fællesskab for at skabe et bæredygtigt boligområde.

Tæt på naturen

Boligerne, hvoraf første etape på 47 boliger stod klar sidst i 2021, er opført som tæt-lav boligbyggeri med boligblokke i to etager. Området var allerede etableret som et naturområde med enge, skov, søer, frugttræer, bærbuske og et vidtstrakt stisystem. Naturen rykker helt ind til boligerne og bliver beboernes fælles have – der er ingen private haver i bebyggelsen – og mellem boligerne klukker små vandløb, der også fungerer som regnvandsafledning. Inden for en radius af 25 km kan beboerne i Ringkøbing K desuden opleve fjord, hav, å, marsk og hede.

Energirigtige lejeboliger

Boligerne er opført efter passivhusstandard, hvilket betyder, at energibehovet til opvarmning af rummene skal være mindre end 15 kWh/kvm pr. år. Ved projektering af passivhuse er der fokus på lufttætte konstruktioner med lavt varmetab samt på optimal placering af vindues-/glaspartier, så de medvirker til opvarmning af boligerne. Varmegenvinding og solvarmeanlæg bidrager også til energieffektiviteten.

Boliger i flere størrelser

Boligblokkene er – som lejlighederne – forskellige i størrelse. Lejlighederne er i ét og to plan – de mindste på 80 kvm og de største på 115 kvm. Lejlighederne har 1-3 soverum, køkken/alrum/stue – enkelte boliger har særskilt stue på overetagen – moderne og praktisk indrettet bad, og desuden er de største af lejlighederne indrettet med bryggers.

Bygningernes formsprog er enkelt, og facaderne vil stå skarpt på den smukke naturgrund og samtidig indgå i en harmonisk helhed, da der i høj grad benyttes naturmaterialer som træ, skifer, tegl og glas med fokus på kvalitet og bæredygtighed.

Her rådgiver Erasmus & Partnere

Erasmus & Partnere er rådgiver for Bjerg Arkitektur i forbindelse med bl.a. konstruktioner, energi, lyd, VVS, kloak og afledning af regnvand, ventilation, el og brand.

Cookiepolitik